Benvinguda

Hola, soc la Mercè , aquest es el meu blog, que també és el vostre

Benvinguts a tothom que vulgui visitar aquest Blog.
Amb ell compartirem i aprendren l'Assignatura de
INTERCULTURALITAT I EDUCACIÓ.

Salutacions i Bon viatge!
Mercè

No ploris per no veure el sol,perquè les llàgrimes no et deixaran veure les estrelles.




Webcam i temps

sábado, 29 de noviembre de 2008

4. VALORACIÓ DE RECURSOS PER A LA INTERCULTURALITAT




Saber crear material en web, ens pot ser molt útil amb la nostra futura tasca com a psicopedagogs. Hem de saber conèixer i catalogar recursos tal com hem fet amb la realització de la pac 2, cercant recursos per a la interculturalitat i elaborant apartir de tots els recursos trobats la webquest.Però hem de tenir en compte que no tot serveix, que hem de tenir molta cura en la sel.lecció que en fem del materials i un cop sel.lecionats i valorats els punts febles i forts del que anem trobant tal com es va fer a la fitxa de la pac3, crear el material didàctic que posteriorment utilitzaran els nostres alumnes. Hem de tenir molt clars quins son els objectius que volem aconseguir en treballar la interculturalitat per tal de que en cercar la informació sapiguem fer una bona tria. Ja que l'elecció del material és molt important per a què es produeixi un aprenentatge significatiu.


Si parlem com a docents , podem dir que les Tic, es poden utilitzar com a complement d’una classe, continguts específics de treball d’aula que estàn en xarxa i són utilitzats com a complement., o bé també com a complement per explicar una unitat. etc.Tal com hem fet en realitzar la segona activitat on hem creat una webquest, Amb aquesta proposta didàctica,hem intentat reflectir el que hem estudiat a l’assignatura. Els alumnes han de constatar que tot el que aprenen, els ha de fer reflexionar, amb autonomia i pensament crític i en realitzar les activitats han treballat i reflexionat sobre conceptes , com: els conflictes de poder,l’etnocentrisme, la comparació de cultures,desigualtats, l’assimilicionisme, l’irreductibilitat de les cultures, el relativisme cultural, el relativisme moral , fomentant d’altres conceptes com el diàleg,el respecte i la tolerància.


Harasim i Yung l’any 1993, van realitzar una recerca sobre l’estil d’aprenentatge i rendiment acadèmic en un entorn virtual i un tan per cent elevat van assegura que fer servir la xarxa havia canviat la seva perspectiva de l’educació.El paper del professor es converteix en l’ajudant o guia i els estudiants es converteixen en participants actius. Les discussions es tornen més profundes i detallades , produint-se un aprenentatge significatiu.L’accés al material acadèmic s’amplia també de forma significativa. L’ensenyament i l’aprenentatge es porten a terme en col·laboració i augmenta la motivació.Hi ha més temps per reflexionar sobre les idees. Els estudiants poden explorar la xarxa. S’amplia l’intercanvi d’idees i reflexions


El resultat d’un treball realitzat en un grup cooperatiu com per exemple amb la webquest,té un valor superior al que trindria la suma dels treballs individuals de cada membre del grup.Per això tot i la dificultat sempre és molt millor poder treballar en grup. Es aquí on apareix l’aprenetatge col.laboratiu. En un procés d’aprenentatge col·laboratiu són fonamentals la comunicació i la negociació així com la divisió de tasques entre els membres del grup i la posterior posada en comú.Tal com hem reflectit en la nostra webquest, veient també la utilitat que pot tenir i l’interés didàctic per l’aprenen. Es aquí tal com hem vist,on podrem trobar un bon aprenentatge,amb,treball col.laboratiu,pensament crític, actitud proactiva, realitzant activitats d’exploració i recerca.


Amb la realització de la webquest,l’aprenen ha d’assolir i demostrar diferents competències com: Desenvolupar la capacitat de recerca d’informació de l’alumnat tant des del punt de vista individual com en petit grup.Aprendre a organitzar-se, en l’espai i en el temps, per a desenvolupar el treball individual i d’equip. Aprendre a seleccionar i ordenar tota la informació per a poder-la integrar en els treballs que han de presentar. Com a objectiu generals d’aquesta activitat, volem assenyalar: Analizi del comportament social, hàbits i normes dels homes. Saber reconèixer la vinculació entre el gaudir dels drets personals i el respecte a les altres persones. Apendre tècniques de relació social com l’assertivitat,l’empatia i habilitats socials per tal de fomentar el respecte, la tolerància i l’aceptació de la diversitat. Fomentant valors com ara la creativitat, l’autonomia, l’autoestima i el treball col·laboratiu, entre d’altres.Com objectius més específics serien: saber localitzar correctament la informació bàsica de tipus pedagògic existent a la xarxa.Gestionar i concretar tot aquell material que sigui profitós a nivell educatiu i rendibilitzar la utilització de la xarxa pel que fa a la quantitat d’informació existent.Sistematització de la informació existent, per treuren al màxim profit


La utilització dels programes informàtics i dels serveis de comunicació i accés a la informació que proporciona Internet, proporciona a l’alumnat poderosos instruments cognitius al servei de la construcció del coneixement i del pensament creatiu que poden facilitar l’aprenentatge individual i col.laboratiu. Tal com ens ha succeit a nosaltres en realitzar la webquest.i amb la fitxa de catalogació i avaluació de recursos per a l’educació intercultural en línea.

viernes, 7 de noviembre de 2008

3. SEGUIMENT I EVOLUCIÓ EN LA CREACIÓ DE LA WEBQUEST

Margarita Guinó i jo hem realitzat conjuntament una webquest que esperem sigui del vostre agrat.

Amb la nostra webquest Som peces d’un mateix puzle,ens proposem desenvolupar amb els alumnes de quart d’eso, actituds de respecte ,i diàleg,valoració i aceptació de les diferències i de la diversitat cultural . És sabut,que existeixen moltes diferències entre nosaltres, però aquesta diversitat és font de riquesa i com hem assenyalat a la webquest és molt més allò que ens uneix que allò que ens separa. Actualment som com som per una barreja d’influències de pobles molt diversos que han format part de la nostra història i de les nostres vides i ara formen part de la nostra identitat com a societat. Els alumnes apendrant tècniques de relació social com l’assertivitat,l’empatia i habilitats socials per tal de fomentar el respecte, la tolerància i l’aceptació de la diversitat.

Fomentant valors com ara la creativitat,l’autonomia,l’autoestima i el treball col·laboratiu, entre d’altres.


Amb aquesta proposta didàctica,hem intentat reflectir el que hem estudiat a l’assignatura i un cop buscada tota la informació i recursos, hem anat construint la webquest. Els alumnes en realitzar les activitats que es proposen, treballaran entre d’altres, conceptes com: els conflictes de poder,l’etnocentrisme, la comparació de cultures,desigualtats, l’assimilicionisme, l’irreductibilitat de les cultures, el relativisme cultural, el relativisme moral , fomentant d’altres conceptes com el diàleg,el respecte i la tolerància. En definitiva ,els alumnes han de constatar que tot el que aprenen, els ha de fer reflexionar, amb autonomia i pensament crític.


La nostra webquest, respon als tres nivells d’interculturalitat: d’una banda, el nivell bàsic o d’intercanvi de coneixement sobre la diversitat cultural a través del treball de recerca sobre art,música,gastronomia de les diferents cultures que coexisteixen dins l’aula.D’una altra banda, el nivell mitjà o de resolució de conflictes de valors a través de la negociació i el consens exercits en el treball en grup, treball col.laboratiu i cooperatiu,que permeterà arribar al nivell alt o de transformació cultural ,on tots ens veiem com a peçes d’un mateix puzle i on la convivència ,el diàleg ,la tolerància i el respecte en formaran part. Arribant a adquirir una nova visió d'interculturalitat. Si ho relacionem amb la pac1, creiem que si els alumnes companys de la noia del hijab i professors, treballessin tots plegats amb la webquest que hem preparat, canviaríen la manera de veure la diversitat.


El treball en grup que s’ha de dur a terme ,els ha d’ajudar a saber compartir i apreciar com n’és d’enriquidor el treball cooperatiu amb els companys, per tots junts arribar a un mateix objectiu comú i demostrar com és possible construir un món millor a partir de les nostres diferències. Arribant a pensar que amb actituds com les seves de diàleg i tolerància, els conflictes arribaran a desparèixer, ja que només coneguent-nos els uns als altres podem arribar a modificar i, fins i tot, eliminar, les actituds negatives que ens porten a situacions d’exclusió, incomprensió, intolerància i discriminació.


Amb aquesta webquest pretenem que el nostre alumnat conegui les diferents cultures; l’art,la música, i la gastronomia dels diferents llòcs d’origen de tots els companys d’aula.Tot allò que els nostres alumnes aprenguin amb aquesta activitat, els ha de fer reflexionar,per tal de que siguin conscients que en aquest món hi hem de cabre tots i hem de conviure-hi fent-nos la vida més fàcil els uns als altres, ajudant-nos i recolzar-nos. Veient-nos tots plegats com peces d’un mateix puzle i que dia a dia tots plegats continuem construint aquesta identitat intercultural amb la convivència amb persones de procedències molt diverses i veure com influeixen en la nostra manera de ser i viure els trets característics de la diversitat de cultures diferents que conviuen en un mateix lloc. Veien que a partir del coneixement i estimació de les pròpies arrels, podem incorporar i valorar noves costums i aceptar-les i fins i tot adoptar-les.


En realitzar la preparació de la webquest, hem experiementat els diferents nivells d'interculturalitat que hem vist en els mòduls.Ens hem documentat per tal de preparar les diferents parts de la webquest. Ens hem reunit els dos membres del grup tan sincronica com asincrònicament per tal de posar en comú el que hem anat treballant. Hem intercanviat informació per tal de decidir el format i continguts i mica en mica hem creat plegades la nostre webquest de la qual ens sentim molt satisfetes. Ha estat un treball molt laborios, però ens hem organitzat molt bé , hem buscat molts recursos i hem intentat reflectir el que hem après als mòduls,i al debat per tal d’aplicar tots els diferents conceptes que han anat surgint, per tal de que s’ajustesin als objectius que ens aviem propossat en elaborar la nostra webquest.